Χαρτογράφηση των Χωροθετικών Περιορισμών για την Εγκατάσταση Οίκων Ανοχής στην Ελλάδα (νόμος 2734/1999) και Προτεινόμενα Σενάρια Τροποποίησης μέσα από το παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων.
Σας παρουσιάζουμε την χαρτογραφική ανάλυση που πραγματοποίησε η commonspace στο πλαίσιο του έργου «DELO - Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ» για λογαριασμό της Θετικής Φωνής και του Red Umbrella Athens.
Η ανάλυση περιλαμβάνει, αφενός, την χαρτογράφηση των χωροθετικών περιορισμών του ισχύοντος νομικού πλαισίου, όπως εφαρμόζονται στο παράδειγμα του Δήμου Αθηναίων. Αφετέρου, προχωρά στην χαρτογραφική διερεύνηση προτάσεων για βελτιωτικές αλλαγές των διατάξεων του νόμου 2734/1999 σχετικά με τους όρους εγκατάστασης των οίκων ανοχής.
Μέσω της ανάλυσης αναδεικνύεται ότι ο νόμος για τη σεξεργασία στην Ελλάδα δεν διασφαλίζει στοιχειωδώς επαρκείς χώρους στην πόλη για την εγκατάσταση οίκων ανοχής. Στην ενδεικτική περίπτωση της Αθήνας, εφαρμόζοντας τις υφιστάμενες χωροθετικές απαγορεύσεις (ελάχιστη απόσταση από μια πληθώρα σημειακών χρήσεων), παραμένει διαθέσιμο μόνο το 3,9% του δομημένου περιβάλλοντος για δυνητική εγκατάσταση οίκων ανοχής. Το αποτέλεσμα αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο νόμος 2734/1999 δεν αφήνει ουσιαστικά «χωρικό περιθώριο» στη σεξεργασία, και ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η αναθεώρησή του για να ευνοηθεί η νόμιμη και ασφαλής σεξεργασία.
Ολόκληρη την έκθεση θα βρείτε εδώ:
Το έργο «DELO - Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης τη Θετική Φωνή. Το BUILD - Building a robust and democratic civic space συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Bodossaki Foundation - Ίδρυμα Μποδοσάκη και το NGO Support Centre - Cyprus.
コメント