top of page

Έγκριση της πρότασης για το Αδριάνειο Υδραγωγείο του Urban Innovative Actions

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η πρόταση "Cultural H.ID.RA.N.T." που κατατέθηκε στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του ευρωπαϊκού πλαισίου χρηματοδοτήσεων Urban Innovative Actions, είναι μία από τις προτάσεις που θα χρηματοδοτηθούν.

Το UIA είναι το πλεον ανταγωνιστικό και καινοτόμο πρόγραμμα για δράσεις αστικών παρεμβάσεων καθώς κατατέθηκαν 222 προτάσεις από 23 διαφορετικές χώρες και τελικά επιλέχθηκαν 11.

Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Χαλανδρίου - Municipality of Ηalandri, ο οποίος μαζί με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., εμπνεύστηκε την εξαιρετική ιδέα της ανάδειξης του Αδριανείου Υδραγωγείου σε μια στρατηγική προάσπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου. Σε αυτή τη βάση, η Commonspace Co-op ανέλαβε τη συγγραφή της πρότασης (σε μια ομάδα που συμμετείχαν η Σοφία Τσάδαρη, ο Γιώργος Βελεγράκη και η πολύ στενή συνεργάτις μας Ειρήνη Ηλιοπούλου).

Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα έργου στην οποία εκτός του Δήμου Χαλανδρίου, της ΕΥΔΑΠ και της Commonspace συμμετέχουν το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (PANTEION UNIVERSITY), η έμπειρη εταιρεία Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού Thymio Papayannis and Associates Inc. - TPA, το Ινστιτούτο MEDINA (Mediterranean Institute for Nature and Anthropos), η καινοτόμα ΑΜΚΕ "Οχι Παίζουμε" (UrbanDig Project) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη τοπική και πολιτιστική αξία καθώς θέτει ως στόχο την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το έργο θα αξιοποιήσει το Αδριάνειο ως πολιτιστικό και περιβαλλοντικό Κοινό για την πόλη πέρα από τη συνηθισμένη προσέγγιση «αξιοθέατου». Το νερό γίνεται το μέσο της πολιτιστικής κληρονομιάς και αντίστροφα η πολιτιστική κληρονομιά (μέσω του Αδριάνειου) οδηγεί στην εκ νέου βιώσιμη χρήση του νερού μέσα στην πόλη.

Η Commonspace θα συμμετάσχει στο έργο ως υπεύθυνη για το συμμετοχικό σχεδιασμό, με την εμπειρία της στην ολοκληρωμένη συμμετοχή των κατοίκων των γειτονιών, των μαθητών, αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων σε όλες τις φάσεις του έργου. Ελπίζουμε να βοηθήσουμε κι εμείς στην επιτυχημένη υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού έργου με υπερτοπική σημασία, και έχουμε ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχουμε σε μια τόσο αξιόλογη και εξειδικευμένη ομάδα.

Ευχαριστούμε και πάλι τον Δήμο Χαλανδρίου για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

bottom of page