top of page

Χαρτογράφηση των Χωροθετικών Περιορισμών για την Εγκατάσταση Οίκων Ανοχής (Νόμος 2734/1999) στον Δήμο Αθηναίων και Προτεινόμενα Σενάρια Τροποποίησης 

Στο πλαίσιο έργο «DELO - Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ» 

Η commonspace πραγματοποίησε χαρτογραφική ανάλυση στο πλαίσιο του έργου «DELO - Για τα δικαιώματα των ατόμων που εργάζονται στο σεξ» για λογαριασμό της Θετικής Φωνής και του Red Umbrella Athens, με σκοπό την ανάδειξη των προβληματικών σημείων της νομοθεσίας για την σεξεργασία στην Ελλάδα. 

Η μελέτη περιλαμβάνει, αφενός, την χαρτογράφηση των χωρικών απαγορεύσεων του ισχύοντος νομικού πλαισίου (Ν. 2734/1999) όσον αφορά στην εγκατάσταση οίκων ανοχής, με παράδειγμα τον Δήμο Αθηναίων. Αφετέρου, προχωρά στην χαρτογραφική διερεύνηση προτάσεων για βελτιωτικές αλλαγές των διατάξεων του νόμου. Η χαρτογραφική ανάλυση φανερώνει ότι ο νόμος για τη σεξεργασία στην Ελλάδα δεν διασφαλίζει στοιχειωδώς επαρκείς χώρους για την εγκατάσταση οίκων ανοχής στο αστικό περιβάλλον. Εφαρμόζοντας τις υφιστάμενες απαγορεύσεις (ελάχιστη ακτινική απόσταση 200 μέτρων από μια πληθώρα σημειακών χρήσεων), στην Αθήνα παραμένει διαθέσιμο μόνο το 3,9% του δομημένου περιβάλλοντος για δυνητική νόμιμη άσκηση σεξεργασίας. Ενώ, η περιοχή του Ελαιώνα είναι το μοναδικό μεγάλης έκτασης τμήμα του Δήμου, όπου επιτρέπεται να φιλοξενηθεί η εργασία στο σεξ. Με σκοπό την μεγαλύτερη ευελιξία στην εγκατάσταση οίκων ανοχής εντός της πόλης διερευνώνται πιθανά σενάρια τροποποίησης των περιορισμών χωροθέτησης, όπως η μείωση της ελάχιστης ακτινικής απόστασης ή ο προσδιορισμός των περιοχών αποκλεισμού βάσει δικτυακής απόστασης. Ενδεικτικά με την εφαρμογή ελάχιστης δικτυακής απόστασης 100 μ «απελευθερώνεται» μεγάλο μέρος του αστικού ιστού, περιλαμβάνοντας και κεντρικές γειτονιές. Έτσι, σύμφωνα με αυτό το σενάριο επιτρέπεται η εγκατάσταση οίκων ανοχής στο 62,5% του κτιριακού συνόλου.  

Τα αποτελέσματα της χαρτογραφικής ανάλυσης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο νόμος 2734/1999 δεν αφήνει ουσιαστικά «χωρικό περιθώριο» στη σεξεργασία, και ως εκ τούτου, κρίνεται απαραίτητη η αναθεώρησή του για να ευνοηθεί η νόμιμη και ασφαλής σεξεργασία σε φυσικό χώρο.  

 

Θα βρείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Περιοχή

Δήμος Αθηναίων

 

Έτος

2024

Πελάτης - Χρηματοδότηση

Το έργο «DELO» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος BUILD, με φορέα υλοποίησης τη Θετική Φωνή και το Red Umbrella Athens. Το BUILD συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ Κύπρου.  

Ομάδα Έργου

Κώστας Βουρεκάς 

​​Άρτεμις Κουμπαρέλου 

Γιάννης Παρασκευόπουλος 

bottom of page