Η ΟΜΑΔΑ
Κώστας Βουρεκάς
Ο Κώστας Βουρεκάς είναι αρχιτέκτονας μηχανικός ΕΜΠ με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Πολεοδομία - Χωροταξία. Εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα Πολεοδομίας - Χωροταξίας του ΕΜΠ με αντικείμενο τις μεταλλαγές στον χωρικό σχεδιασμό στην Ελλάδα κατά την περίοδο της τρέχουσας κρίσης. Διαθέτει επιστημονικές δημοσιεύσεις και συμμετοχές σε διεθνή και εθνικά πολεοδομικά συνέδρια, επικουρικό διδακτικό έργο στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Αρχιτεκτονική – Σχεδιασμός του Χώρου» στην κατεύθυνση «Πολεοδομία – Χωροταξία» και έχει υπάρξει προσκεκλημένος ομιλητής στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Executive MSc in Cities» του London School Of Economics & Political Science. Διαθέτει επίσης πολυετή επαγγελματική εμπειρία σε πλήθος πολεοδομικών και περιβαλλοντικών μελετών, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και κάποια από τα σημαντικότερα έργα και μελέτες της περιόδου (ανάπτυξη πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, Rethink Athens, γήπεδο Badminton στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, Ελαιώνας, Π.Δ. προστασίας Υμηττού, κ.ά.). Έχει επίσης συμμετάσχει από τη θέση του επιστημονικού υπεύθυνου - συντονιστή σε μελέτες ευρέως φάσματος (μελέτη τοπίου Αιολικού Πάρκου στην Άνδρο, αξιοποίηση ακινήτων στον τομέα του τουρισμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενεργοποίηση Οικοδομικού Τετραγώνου στα προσφυγικά της Καισαριανής με συμμετοχικό σχεδιασμό), ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια στο Πάρκο Τρίτση, το βιομηχανικό συγκρότημα ΧΡΩ.ΠΕΙ., την περιοχή των Λιπασμάτων Δραπετσώνας). Έχει συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα (CREPUD-MED, Ερευνώ-Καινοτομώ) και έργα στο εξωτερικό (Preperation of Local Plan for the city of Tabuk – Σαουδική Αραβία).Εξειδικεύεται στη διερεύνηση πολεοδομικών δυνατοτήτων και δεσμεύσεων ακινήτων (planning due diligence) και έχει συμμετάσχει από τη θέση του portfolio manager σε σημαντικές διεθνείς εκθέσεις ακινήτων (MIPIM, IHIF, MR&H).
Σοφία Τσάδαρη
Η Σοφία Τσάδαρη (Δρ. Αρχ. Μηχανικός & Πολεοδόμος ΕΜΠ) διαθέτει πολυετή αποδεδειγμένη εμπειρία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μελετών και επιβλέψεων σε διαφορετικές κλίμακες του σχεδιασμού. Έχει ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή για τον Ελαιώνα της Αθήνας και έχει αποκτήσει ακαδημαϊκή και ερευνητική εμπειρία. Έχει διατελέσει λέκτορας στην Αρχιτεκτονική σχολή της Ξάνθης, εργαστεί σε πολεοδομικές έρευνες και μελέτες, συμμετάσχει για δύο χρόνια στην ομάδα μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας Αττικής και στην ομάδα σύνταξης χαρτών / διαγραμμάτων / τευχών δημοσίευσης για το ΡΣΑ. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε διεθνή και εθνικά πολεοδομικά συνέδρια. Διαθέτει επίσης εμπειρία σε κτιριακές μελέτες και επιβλέψεις δημοσίων και ιδιωτικών έργων ενώ έχει πραγματοποιήσει συμμετοχές με βραβεύσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Τα πρόσφατα χρόνια συνεργάζεται συστηματικά στην υποστήριξη ολοκληρωμένων χωρικών σχεδίων σε ελληνικές Περιφέρειες και Δήμους. Διαθέτει εξειδίκευση στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ) στον αστικό και μη αστικό χώρο και τις αναπλάσεις σε πρώην βιομηχανικές περιοχές. Διαθέτει ευρεία γνώση σχεδιαστικών προγραμμάτων και εμπειρία συντονισμού μελετητικών ομάδων και επίβλεψης / συντονισμού έργου και εργαστηρίων συμμετοχικού σχεδιασμού. Διαθέτει μελετητικό πτυχίο Β τάξης κατηγοριών 06 και 07 και Α΄ τάξης στις κατηγορίες 01, 02, 03, 04, 05, 25, 27.
Ελένη Μουγιάκου
Η Ελένη Μουγιάκου είναι γεωπόνος Γ.Π.Α., με ειδικότητα Αρχιτεκτονική Τοπίου. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Γεωπληροφορική από το Ε.Μ.Π., με ειδίκευση στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS) και την Ανάλυση Χώρου. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα βρίσκονται οι χωρικές σχέσεις, οι μεταβολές, οι συνέχειες και ασυνέχειες του δημοσίου χώρου και του τοπίου, καθώς και η σχέσεις τους με την περπατησιμότητα, την προσβασιμότητα, καθώς και τη βελτίωση του μικροκλίματος και του περιβάλλοντος της πόλης. Η πολυετής εργασιακή και μελετητική της εμπειρία εστιάζεται στο αστικό και περιαστικό πράσινο, στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο βιοκλιματικό σχεδιασμό, τα δίκτυα αστικού πρασίνου και τις πράσινες υποδομές. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος μελετών ανάπλασης μεγάλων πάρκων, δημόσιων και ρυπασμένων περιοχών καθώς και σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς με διακρίσεις. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά – ευρωπαϊκά προγράμματα σχετικά με την ποιότητα ζωής, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ανθεκτικότητα των πόλεων, καθώς και το συμμετοχικό σχεδιασμό.
Διαθέτει μεγάλη εμπειρία (από το 2006) στη Διδασκαλία Ενηλίκων στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (G.I.S.) και στη συγγραφή εξειδικευμένου εκπαιδευτικού υλικού έχοντας διδάξει επί σειρά ετών στα εξ αποστάσεως σεμινάρια του Εργαστήριου Γεωγραφίας & Ανάλυσης Χώρου της Σχολής Α.Τ.Μ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στο Ι.ΕΚ.Ε.Μ. Τ.Ε.Ε. και τα τελευταία χρόνια στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης (ΙΝΕΠ).
Είναι κάτοχος μελετητικού πτυχίου Α’ τάξης κατηγοριών 25: Μελέτες Φυτοτεχνικής Διαμόρφωσης Περιβάλλοντος Χώρων και Έργων Πρασίνου και 27: Περιβαλλοντικές Μελέτες. Είναι ιδρυτικός μέλος της COMMONSPACE, υπεύθυνη υποβολής προτάσεων ευρωπαϊκών και ερευνητικών έργων, ειδική πρασίνου και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Τέλος ασχολείται ενεργά με τα θέματα Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Θάνος Ανδρίτσος
Ο Θάνος Ανδρίτσος είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με μεταπυχιακές σπουδές Πολεοδομίας- Χωροταξίας στο ΕΜΠ. Είναι υπ. διδάκτορας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στον Τομέα Πολεοδομίας- Χωροταξίας με κύριο αντικείμενο μελέτη τις πολιτικές και εφαρμογές για την Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη. Έχει εργαστεί σε ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε συνέδρια και επιστημονικούς τόμους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργάστηκε για χρόνια στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων ως συνεργάτης σε τεχνικές εταιρείες και ελεύθερος επαγγελματίας, ενώ έχει συμμετάσχει με διακρίσεις σε δημόσιους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς. Έχει πάνω από δέκα χρόνια εμπειρίας σε μελέτες και έργα Χωρικού Σχεδιασμού, Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων, Πολεοδομικής Νομοθεσίας και Συμμετοχικού Σχεδιασμού στην Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Μέση Ανατολή. Είναι κάτοχος πτυχίου τάξης Β στις κατηγορίες 2 (Πολεοδομικές Μελέτες) και 7 (Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες) και τάξης Α στις υπόλοιπες μελετητικές κατηγορίες.
Είναι ιδρυτικό μέλος της Commonspace και έχει συμμετάσχει από διαφορετικές θέσεις σε σειρά έργων της, καθώς και του Participatory Lab, μιας διεπιστημονικής κοινότητας με επίκεντρο την προώθηση του συμμετοχικού χωρικού σχεδιασμού για την προσαρμογή των πόλεων στην κλιματική αλλαγή. Έχει συμμετάσχει σε δεκάδες έργα και προγράμματα συμμετοχικού σχεδιασμού, ενώ έχει συγγράψει ή συνεπιμεληθεί τα έργα, «Συμμετοχικός σχεδιασμός: Πόλη, περιβάλλον & κλιματική αλλαγή», «Βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Ποιος ο ρόλος των πολιτών;» και «Συμμετοχικός Δημοτικός Προϋπολογισμός» σε συνεργασία με το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ.
Δημήτρης Πούλιος
Ο Δημήτρης Πούλιος σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο, όπου αποφοίτησε το 2010. Συνέχισε τις σπουδές του στο πεδίο του Αστικού Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο του Cardiff με υποτροφία από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Αποφοίτησε πρώτος στο τμήμα του ενώ η διατριβή του στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Challenges for the contemporary Greek city. Public Space, Identity, innovation and a framework for urban interventions» πήρε διάκριση και το βραβείο Studio Real Prize για την καλύτερη διατριβή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα για το 2011 (research exchellence). Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα βρίσκονται στο πεδίο της Αρχιτεκτονικής, του Αστικού Σχεδιασμού, της Πολεοδομίας, της Γεωγραφίας και των Πολιτικών Επιστημών. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, και διαγωνισμούς (με διακρίσεις) ενώ έχει και επαγγελματική εμπειρία στους παραπάνω τομείς. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή στο πεδίο της Αστικής Γεωγραφίας στο ΕΜΠ με την βοήθεια της υποτροφίας του ίδρύματος Ωνάση. Από το 2012 συνεργάζεται με σειρά γραφείων ως σύμβουλος Αστικού Σχεδιασμού και ως Πολεοδόμος, με εμπειρία σε πληθώρα μελετών (Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομικές-Χωροταξικές, Πολιτιστικής Διαχείρισης κ.α) στην Ελλάδα και το Εξωτερικό (Αλβανία, Κύπρος, Κατάρ). Είναι από τους συνιδρυτές της Commonspace και από το 2015 έχει αναλάβει τη θέση του Προέδρου της εταιρείας, διευθύνοντας παράλληλα μελέτες και προγράμματα.
Γιώργος Βελεγράκης
Ο Γιώργος Βελεγράκης είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικών και Μηχανικός Υπολογιστών Ε.Μ.Π. (M.Eng.) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία – Χωροταξία Ε.Μ.Π. (M.Sc.) και στο Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ε.Μ.Π. (M.Sc.). Είναι Διδάκτορας του τμήματος Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στον τομέα της Πολιτικής Οικολογίας. Μεταξύ 2008 και 2011 εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων με ιδιαίτερη εξειδίκευση στη διαχείριση ευρωπαϊκών έργων, στην ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για ζητήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης, περιβαλλοντικής μηχανικής και περιβαλλοντικών συγκρούσεων. Μεταξύ 2012 και 2015 ήταν υπότροφος του προγράμματος European Network of Political Ecology (Marie Curie Actions – Initial Training Networks, αρ. σύμβασης 283974). Έχει αναπτύξει ερευνητικό και ακαδημαϊκό έργο στον τομέα της Πολιτικής Οικολογίας, των Περιβαλλοντικών Συγκρούσεων, των Κοινών, των Εξορυκτικών Δραστηριοτήτων, των Κοινωνικών Οικολογικών Κινημάτων και σε πτυχές της Ριζοσπαστικής Γεωγραφίας. Στο ερευνητικό του έργο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων 6 βιβλία, 10 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετοχή σε περισσότερα από 25 συνέδρια. Επίσης, είναι «Environmental Management Systems Auditor/Lead Auditor based on ISO 14001:2004 (Course No: A14478, Certificate Serial No: EA/10/GR/9583)» από το 2008.
Γιούλη Αθουσάκη
Η Αθουσάκη Γιούλη είναι Φυσικός, απόφοιτος της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και κάτοχος διπλώματος Υποκριτικής από την Ανώτερη Δραματική Σχολή «δήλος» της Δ. Χατούπη. Έχει ασχοληθεί με την διδασκαλία θετικών επιστημών με εναλλακτικές βιωματικές μεθόδους μέσω του θεατρικού παιχνιδιού. Έχει συμμετάσχει στην ΑΜΚΕ “sci-co” και διδάξει σε διάφορα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Περιφέρεια Αττικής. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Γ. Μαυραγάνη, Κ. Γάκη, Ε.Α. Γκονζάλες, Δ. Χατούπη κ.ά. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την διεύθυνση παραγωγής παραστάσεων και project που αφορούν στο παιδαγωγικό θέατρο.
Αναστασία Χρηστάκη
Η Αναστασία Χρηστάκη είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός (EMΠ) και τελειόφοιτη του Μεταπτυχιακού Πολεοδομία – Χωροταξία στο ΕΜΠ. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις σε συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων και ως ελεύθερος επαγγελματίας σε συνεργασία με τεχνικές εταιρείες. Έχει συμμετάσχει σε έργα αποτυπώσεων, αποκαταστάσεων, ανακαίνισης, κατασκευής και ενεργειακού σχεδιασμού. Το 2017 συμμετείχε ως εκπρόσωπος (Υπεύθυνη ενεργειακού σχεδιασμού) της εταιρίας «Ελλένκο ΑΕ» στο πρόγραμμα climfoot του ΚΑΠΕ, για τον υπολογισμό του ανθρακικού αποτυπώματος της επιχείρησης. Έχει εργαστεί ως συνεργάτης της commonspace σε ερευνητικά προγράμματα («ppCΙΤΥ - Ολοκληρωμένο Σύστημα Λήψης Χωρικών Αποφάσεων & Συμμετοχικού Σχεδιασμού»), προγράμματα συμμετοχικού σχεδιασμού και μελετητικά έργα («Ανοιχτά κέντρα Εμπορίου», «Αξιοποίηση, ανάδειξη και προστασία του Λόφου Προφήτη Ηλία και διασύνδεσή του με τις λειτουργίες της πόλης, στο δήμο Τρικκαίων»).
Γιάννης Παρασκευόπουλος
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι Αγρ. Τοπογράφος Μηχανικός-Μηχ. Γεωπληροφορικής Ε.Μ.Π (M.Eng.), με μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία–Χωροταξία Ε.Μ.Π. (M.Sc.) και είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Τμήμα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η ερευνά του εστιάζει στην διερεύνηση των τύπων της αστικής μορφής -δηλ. των προτύπων δόμησης, δικτύου και δραστηριοτήτων- ως ένα υποστηρικτικό πλαίσιο του χωρικού σχεδιασμού και της ενεργής κινητικότητας. Έχει σημαντική εμπειρία ως Αναλυτής GIS, με συμμετοχή σε ερευνητικά έργα και μελέτες, σχετικά με τον χωρικό σχεδιασμό, την βιώσιμη κινητικότητα, την περπατησιμότητα, τον συμμετοχικό σχεδιασμό και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Χαρακτηριστικά αναφέρονται το «Πε.Σ.Π.Κ.Α - Περιφερειακό Σχέδιου για την Προσαρμογή Στην Κλιματική Αλλαγή» της Περιφερειας Αττικής, το ερευνητικό έργο «ppCITY - Ολοκληρωμένο Σύστημα Λήψης Χωρικών Αποφάσεων & Συμμετοχικού Σχεδιασμού» (κωδικός έργου Τ1ΕΔΚ-02901 & κωδικός MIS 5029727), και το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο “euPOLIS - Integrated NBS-based Urban Planning Methodology for Enhancing the Health and Well-being of Citizens”(H2020-SC5-2019-2., num. 869448). Έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών, συμπεριλαμβανομένων 5 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, και 10 εργασιών σε διεθνή συνέδρια. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην αστική μορφολογία, στην συντακτική ανάλυση του χώρου, στην αστική γεωγραφία, στην χωρική ανάλυση, στην περπατησιμότητα καθώς και το πώς αυτά επιδρούν στον χωρικό σχεδιασμό.
Sylvain Adam
Ο Sylvain Adam είναι αρχιτέκτονας και αποφοίτησε το 2009 από την École Nationale Supérieure d'Architecture de Paris La Villette (ENSAPLV) στη Γαλλία. Έκτοτε, ειδικεύτηκε στις συμμετοχικές διαδικασίες στον αρχιτεκτονικό και πολεοδομικό σχεδιασμό και απέκτησε μια σταθερή επαγγελματική εμπειρία. Αφού εργάστηκε σε γραφεία αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στη Γαλλία (γραφείο Iwona Buczkowska, γραφείο τεχνικού σχεδιασμού CUADD Conseil) και στην Ελλάδα (αρχιτεκτονικό γραφείο Νίκου Λυκουρέση στη Ζάκυνθο), ανέλαβε τη θέση του συντονιστή και του διευθυντή των μη κερδοσκοπικών οργανώσεων APPUII (Alternatives pour des Projets Urbains Ici et à l'Internationnal, https://appuii.wordpress.com) από το 2014 έως το 2018 και στη συνέχεια, Unadel (Union Nationale des Acteurs du Développement Local, https://unadel.org). Σήμερα είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της APPUII και εντάχθηκε στον συνεταιρισμό Commonspace στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 2021.
Μελίνα Βλάχου
H Μελίνα Βλάχου είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός, απόφοιτη του Πανεπιστημίου Πατρών και τελειόφοιτη στο τμήμα Πολεοδομίας-Χωροταξίας στο ΕΜΠ. Έχει παρακολουθήσει το εξάμηνο πρόγραμμα “Creating Resilient Cities” στο πλαίσιο του Erasmus+ στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών του Ρότερνταμ και έχει συμμετάσχει σε αντίστοιχα εργαστήρια με θέμα την κλιματική αλλαγή στο Ρότερνταμ και στο Βελιγράδι, καθώς και σε συνέδρια (Urban Resilient Summit for Climate Change Awareness - Ρότερνταμ 2019, Future Flux Festival for Climate Change Awareness - Ρότερνταμ 2019, Συνέδριο για το Συμμετοχικό σχεδιασμό και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής - Αθήνα 2021) με την παρουσίαση της συγκριτικής μελέτης και πρότασης δημιουργίας δικτύου στις πόλεις Ρότερνταμ και Βελιγράδι, “Re.Create, ένα κοινωνικό δίκτυο για την ενημέρωση στην κλιματική αλλαγή”. Στο παρελθόν έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικά γραφεία με δημόσια έργα, όπως στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου και με ιδιωτικά έργα αποτυπώσεων, κατασκευής, ανακαινίσεις, οικιστικού και εμπορικού χαρακτήρα. Παράλληλα ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων.
Διονυσία Κούτση
Η Διονυσία Κούτση είναι Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Περιβάλλον και Ανάπτυξη Ε.Μ.Π. (M.Sc.) και είναι Υποψήφια Διδάκτορας, με υποτροφία, στον τομέα Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, Μηχανικών Γεωπληροφορικής Ε.Μ.Π. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην ολοκληρωμένη, βιώσιμη και συμμετοχική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, την τοπική ανάπτυξη, το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, το συμμετοχικό σχεδιασμό, την περιφερειακή ανάπτυξη με εστίαση στις νησιωτικές περιοχές αλλά και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Έχει σημαντική εμπειρία ως υπεύθυνη διαχείρισης έργων, που συγχρηματοδοτούνται κυρίως από ανταγωνιστικά προγράμματα της ΕΕ (INTERREG, ERASMUS+, HORIZON2020, κ.ά.) και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή προτάσεων μετρώντας ήδη εγκεκριμένες προτάσεις. Χαρακτηριστικά αναφέρεται η συμμετοχή της στο ερευνητικό έργο «ΘΑΛ-ΧΩΡ 2: Διασυνοριακή συνεργασία για εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού», του προγράμματος Interreg Ελλάδα-Κύπρος. Επίσης, έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται πάνω από 10 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 1 κεφάλαιο βιβλίου σε συλλογικό τόμο, ενώ έχει παρουσιάσει πάνω από 10 εργασίες σε διεθνή συνέδρια.
Kατερίνα Βεντούρη
Η Κατερίνα Βεντούρη είναι απόφοιτος του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΤΕΙ Αθήνας (1985-1989) και έχει ολοκληρώσει ετήσιο πρόγραμμα Προγραμματισμού και Ανάλυσης Πληροφορικής στη Σχολή Δοξιάδη (1986-1987). Διαθέτει πολυετή εμπειρία σε θέσεις που σχετίζονται με λογιστικές υπηρεσίες, ανάπτυξη λογισμικού και διαχείριση προσωπικού. Από το 2010 έως το 2017 εργάστηκε στην ACCENSUS ΕΠΕ, όπου ήταν υπεύθυνη για τη διαχείριση προσωπικού, προσλήψεις, υπολογισμό μισθοδοσίας, καταχωρήσεις λογιστηρίου και επεξεργασία αρχείων απογραφών. Από το 2000 έως το 2013 συνεργάστηκε με την εταιρεία N. Λούκας - Α. Βεντούρη Ο.Ε., παρέχοντας υπηρεσίες ανάπτυξης και υποστήριξης λογισμικού. Προηγουμένως, από το 1992 έως το 2000, είχε τη δική της ατομική επιχείρηση με αντικείμενο την προμήθεια, εγκατάσταση και εκπαίδευση λογισμικού. Επιπλέον, έχει εργαστεί στην Computer Logic A.E. (1990-1992) στο τμήμα ανάπτυξης εφαρμογών, στη Δ. Κουτρουμανίδης (1989-1990) σε τιμολόγηση και λογιστικές εγγραφές, και στο Λογιστικό Γραφείο Ευαγγελίας Μελά (1988-1989) με αντικείμενο τις λογιστικές καταχωρήσεις σε χειρόγραφα βιβλία.
Άρτεμις Κουμπαρέλου
Η Άρτεμις Κουμπαρέλου είναι Αρχιτέκτονας Μηχανικός (ΑΠΘ) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική και Κοινωνική Γεωγραφία (MSc) στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές δημοσιεύσεις και σε συνέδρια με ανακοινώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε θέματα αστικής γεωγραφίας και κοινωνικό - περιβαλλοντικών ανισοτήτων.
Διαθέτει επαγγελματική εμπειρία στη μελέτη και κατασκευή ιδιωτικών έργων και έχει εργαστεί σε αρχιτεκτονικά και τεχνικά γραφεία στην Ελλάδα, την Ολλανδία (γραφείο ‘Werkstatt/Natural Building’, Αϊνχόφεν) και την Γερμανία (γραφεία ‘Sterling Presser Architects & Engineers’ και ‘Dickmann Richter Architekten’, Βερολίνο). Έχει ασχοληθεί με αρχιτεκτονικές μελέτες και διαγωνισμούς αστικού σχεδιασμού, αλλά και με την οργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων βιώσιμων αστικών πρακτικών και ξυλουργικής (συνεταιρισμός ‘Baufachfrau Berlin e.V’, Βερολίνο). Ως συνεργάτιδα της commonspace ασχολείται με έργα συμμετοχικού σχεδιασμού, μελέτες χωρικής ανάλυσης και ερευνητικά προγράμματα («Fairville -Facing Inequalities and Democratic Challenges through Co-production in Cities», HORIZON Europe).