top of page

Cultural H.ID.RA.N.T. | UIA

Cultural Hidden IDentities ReAppear through Networks of WaTer – CULTURAL H.ID.RA.N.T.

Το έργο "Cultural H.ID.RA.N.T." υλοποιείται στο πλαίσιο της 5ης πρόσκλησης του ευρωπαϊκού πλαισίου χρηματοδοτήσεων Urban Innovative Actions.

Η πρόταση φέρει τον τίτλο: “Κρυμμένες Πολιτιστικές Ταυτότητες που επανεμφανίζονται μέσα από δίκτυα νερού” (Cultural Hidden Identities ReAppear through Networks of Water – CULTURAL H.ID.RAN.T) και στόχο έχει την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως μοναδικού μνημείου πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς για την ευρύτερη περιοχή.

 

Πρόκειται για ένα έργο με μεγάλη τοπική και πολιτιστική αξία καθώς θέτει ως στόχο την ανάδειξη του Αδριάνειου Υδραγωγείου ως κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Το έργο θα αξιοποιήσει το Αδριάνειο ως πολιτιστικό και περιβαλλοντικό Κοινό για την πόλη πέρα από τη συνηθισμένη προσέγγιση «αξιοθέατου». Το νερό γίνεται το μέσο της πολιτιστικής κληρονομιάς και αντίστροφα η πολιτιστική κληρονομιά (μέσω του Αδριάνειου) οδηγεί στην εκ νέου βιώσιμη χρήση του νερού μέσα στην πόλη.

Για τον σκοπό αυτό το Cultural H.ID.RAN.T. εντάσσει τρεις δράσεις στον σχεδιασμό του:

1. Ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σχέσης της πόλης με το νερό, μέσα από τη δημιουργία ιστορικού (ψηφιακού και φυσικού) αρχείου, τη διοργάνωση φεστιβάλ, πολιτιστικών δράσεων και ιστορικών περιπάτων, την ανάδειξη πολλαπλών επιπέδων μέσα από τη σχέση πολιτισμού – καθημερινής ζωής στην πόλη.

2. Ανάδειξη του ίδιου του μνημείου του υδραγωγείου μέσα από την ανάπλαση 8.500 τ.μ. που αφορούν τη σύνδεση του σημαντικότερου σημείου του Αδριάνειου στην περιοχή του Συνοικισμού με το κέντρο της πόλης μέσω της παραρεμάτιας ζώνης αλλά και τοπικές παρεμβάσεις σε άλλα σημεία.

3. Διανομή του κοινού αγαθού του νερού στην κοινότητα μέσα από την κατασκευή δικτύου άρδευσης μήκους 5km  καθώς και με υδροφόρες προς άλλα σημεία της πόλης, εκεί όπου δεν φτάνει το δίκτυο. Δημιουργία μιας αλληλέγγυας κοινότητας νερού.

Συντονιστής του έργου είναι ο Δήμος Χαλανδρίου, ο οποίος μαζί με την ΕΥΔΑΠ Α.Ε., εμπνεύστηκε την εξαιρετική ιδέα της ανάδειξης του Αδριανείου Υδραγωγείου σε μια στρατηγική προάσπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και αναβάθμισης του δημόσιου χώρου.

 

Στην ομάδα έργου συμμετέχουν, εκτός του Δήμου Χαλανδρίου, της ΕΥΔΑΠ και της commonspace, το Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου, το έμπειρο αρχιτεκτονικό γραφείο Θύμιος Παπαγιάννης & Συνεργάτες Α.Ε., το Ινστιτούτο MEDINA (Mediterranean Institute for Nature and Anthropos), η καινοτόμα ΑΜΚΕ "Οχι Παίζουμε" (UrbanDig Project) και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.

 

Η commonspace συμμετέχει στο έργο κυρίως ως υπεύθυνη για το συμμετοχικό σχεδιασμό, με την εμπειρία της στην ολοκληρωμένη συμμετοχή των κατοίκων των γειτονιών, των μαθητών, αλλά και των τοπικών επιχειρήσεων σε όλες τις φάσεις του έργου.

Για περισσότερες πληροφορίες  ακολουθήστε το link

 

Περιοχή

Δήμος Χαλανδρίου

Έτος

2020-2023

Χρηματοδότηση

Urban Innovative Actions

Εταίροι 

  • Δήμος Χαλανδρίου δικαιούχος του προγράμματος, υπεύθυνη αστική αρχή

  • ΕΥΔΑΠ ΑΕ

  • Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής

  • Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης – Πάντειο Πανεπιστήμιο

  • Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Θύμιος Παπαγιάννης και Συνεργάτες ΑΕ»

  • Mediterranean Institute of nature and Anthropos (MEDINA)

  • ΑΜΚΕ «Όχι Παίζουμε»

  • Συνεταιρισμός Εργαζομένων COMMONSPACE

Ομάδα έργου

Σοφία Τσάδαρη – συντονισμός

Ελένη Μουγιάκου

Γιώργος Βελεγράκης

Γιούλη Αθουσάκη

Αναστασία Χρηστάκη

Δάφνη Ανδρίτσου

Έμμυ Καρίμαλη

 

bottom of page