top of page

Ιστορίες μιας Αόρατης Αθήνας

Το έργο «Ιστορίες μιας Αόρατης Αθήνας» ή αλλιώς “IN-ATHENS” είναι ένα έργο τεχνολογικής και μεθοδολογικής καινοτομίας που αναφέρεται στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας και υλοποιείται στο πλαίσιο του Β’ κύκλου «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» της Γ.Γ.Ε.Κ.

Κύριο αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή ενός -εξαιρετικής ιστορικής αξίας- αρχειακού υλικού σε μια σειρά ψηφιακών εφαρμογών με τη βοήθεια

σύγχρονων συν-σχεδιαστικών εργαλείων και τη σύμπραξη αξιόπιστων εταίρων που εργάζονται από διαφορετικές οπτικές στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Στόχος είναι η ανάδειξη της αρχαίας, νεότερης και σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αθήνας καθώς και η εμβάθυνση στις αφηγήσεις για τις οδούς και τα κτίρια της, μέσα από τη διαδρομή Βασιλίσσης Σοφίας (Χίλτον) – Σύνταγμα – Ερμού (Καπνικαρέα). Τα κτίρια θα συσχετισθούν άμεσα με τις ιστορίες και τους ανθρώπους που έζησαν σε αυτά αλλά και με τα γεγονότα που καθόρισαν την τύχη κτιρίων και ανθρώπων.

 

Το έργο περιλαμβάνει τρεις βασικούς πυλώνες:

 

(α) Ψηφιακό Αποθετήριο Γνώσης: ένα καλά δομημένο και κατάλληλα σχεδισμένο (metadata, semantics, ontologies) αποθετήριο της παραγώμενης γνώσης.

(β) Ψηφιακές Αφηγήσεις: σχεδιασμένες με δύο διαφορετικούς τρόπους (ι) για διαδικτυακή / χαρτογραφική εφαρμογή και (ιι) για κινητά έχουν ως στόχο την ενίσχυση της εμπειρίας του χρήστη και την άμεση μεταφορά γνώσης.

(γ) Συμμετοχικές διαδικασίες: σχεδιασμός ‘χωρικού φόρουμ’, κινητοποιήση και ενημέρωση στοχευμένου κοινού και δημιουργία εκπαιδευτικού εργαλείου με στόχο την ενίσχυση των εκπαιδευτικών. Επιπλέον διοργάνωση καλλιτεχνικών και παιδαγωγικών εργαστηρίων.

 

Η ομάδα της commonspace μέσα από την πολυετή εμπειρία της στον συμμετοχικό σχεδιασμό και την ενεργοποίηση του εμπλεκόμενου κοινού συντονίζει την ανάπτυξη ενός χωρικά προσδιορισμένου τοπικού κοινωνικού δικτύου (Location Based Social Network), εργαστήρια και περιπάτους με κατοίκους, φορείς και επισκέπτες της Αθήνας και την συμπαραγωγή μίας θεατρικής παράστασης αλλά και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων σχετικά με τις ιστορίες του τόπου.

Στο κλείσιμο το έργου το Φθινόπωρο του 2023 η commonspace έχει ολοκληρώσει:

-Μία θεατρική παράσταση που ανέβηκε στις 20&21/5/23 στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και στις 28/5/23 στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου.

-3 εργαστήρια με μαθητές και μαθήτριες δημοτικού της Σχολής Χιλλ.

-2 εργαστήρια με μαθητές και μαθήτριες νηπιαγωγείου από το σχολείο Dorothy Snot.

-1 εργαστήριο για την προφορική ιστορία και τη λαϊκή αφήγηση.

-3 πιλοτικές εφαρμογές του LBSN Mastodon.

 

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο εδώ.

Περιοχή

Athens

Έτος

2020-2023

Χρηματοδότηση

ΓΓΕΚ, ΕΣΠΑ, ΕΠΑνΕΚ 2014-2020

Εταίροι του έργου​​

-HERitage Management e-Society (HERMeS)​ - συντονισμός έργου

-ΔΙΠΥΛΟΝ Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας

-Εκδοτικός Οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ

-Geospatial Enabling Technologies (GET)

-Συνεταιρισμός Εργαζομένων COMMONSPACE

-MONUMENTA

​Συνεργάτες

-Συνεταιρισμός Εργαζομένων Sociality

-Ελεύθερη Θεατρική Σπουδή

-DOCK ΑΜΚΕ

-Ελεάνα Χατζάκη

Ομάδα έργου

Δημήτρης Πούλιος

Γιώργος Βελεγράκης

Γιούλη Αθουσάκη

Θάνος Ανδρίτσος

Δάφνη Ανδρίτσου

Δανάη Λιοδάκη

Αναστασία Χρηστάκη

Espa logo
bottom of page