top of page

MINERVA: Mapping Cultural Heritage Geosciences Value In Higher Education

Το MINERVA είναι ένα πρόγραμμα Erasmus+ που αποσκοπεί στην ανάπτυξη και προώθηση καινοτόμων εκπαιδευτικών μεθόδων και εργαλείων στο γνωστικό αντικείμενο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συγκεκριμένα, ο κύριος στόχος του έργου είναι να υποστηρίξει τους καθηγητές/-τριες καθώς και τους φοιτητές/-τριες Ανώτατης Εκπαίδευσης, στην χρήση της Επιστήμης Γεωγραφικής Πληροφορίας για την Πολιτιστική Κληρονομιά, καλλιεργώντας δημιουργικούς, συνεργατικούς και αποτελεσματικούς τρόπους αξιοποίησής της. 

Αναλυτικότερα, οι τρεις κύριες δράσεις του MINERVA σχετίζονται με τις παρακάτω φάσεις της εκπαιδευτικής διαδικασίας:

  • Μάθηση: Ανάλυση των μαθησιακών αναγκών των φοιτητών, όπως προέκυψαν από μια λεπτομερή σύγκριση των απαιτήσεων της ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας και των ακαδημαϊκών προφίλ που σχετίζονται με την πολιτιστική κληρονομιά.

  • Σκέψη: Εισαγωγή μιας ολιστικής προσέγγισης που συνδέει τις ανθρωπιστικές επιστήμες με τις επιστήμες Γεωγραφικής Πληροφορίας για την ανάπτυξη χωρικής σκέψης.

  • Υλοποίηση: Εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και  εκπαιδευτικού υλικού υπό την μορφή μαθήματος, προσφέροντας μια ευέλικτη και δυναμική εκπαιδευτική εμπειρία. Το μάθημα του MINERVA είναι ελεύθερα διαθέσιμο στη διδακτική πλατφόρμα του MINERVA, ειδικά σχεδιασμένη για την παροχή μαζικών ανοικτών διαδικτυακών μαθημάτων (Massive Open Online Course - MOOC)

Η ομάδα της Commonspace συνεργάστηκε με το Δίπυλον -τον εταίρο του έργου από την Ελλάδα- για τον σχεδιασμό των περιεχομένων του MINERVA MOOC, καθώς και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διαλέξεων (κείμενα, παρουσιάσεις, βίντεο, ασκήσεις) σχετικά με την αξιοποίηση της χωρικής ανάλυσης και των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στην επιστήμη της Αρχαιολογίας

Δείτε περισσότερα εδώ

Περιοχή

Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Σερβία, Σλοβενία και Ισπανία

Έτος

2020 - 2022 (24 Μήνες)

Χρηματοδότηση

Το έργο έλαβε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης [ProjectReference: 2020-1-IT02-KA203-079559]

Εταίροι του έργου

Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, Ιταλία (Υπεύθυνος έργου)

ΔΙΠΥΛΟΝ Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας, Ελλάδα

Πανεπιστήμιο του St. Etienne, Γαλλία

Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha, Ισπανία

Πανεπιστήμιο της Nis, Σερβία

Ερευνητικό κέντρο της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, Σλοβενία

Πελάτης

ΔΙΠΥΛΟΝ Εταιρεία Μελετών Αρχαίας Τοπογραφίας

Ομάδα έργου commonspace

Ελένη Μουγιάκου (υπεύθυνη έργου)

Γιάννης Παρασκευόπουλος 

bottom of page