top of page

OLA - Democratic Landscape Transformation: Towards an Open Landscape Academy

170AE0A9-6AF1-4D4E-B159-B092D5542059.jpeg

Το έργο αυτό ενσωματώνει την έννοια του "τοπίου" ως μια περιοχή που "γίνεται αντιληπτή από τους ανθρώπους".


Το τοπίο αποτελείται από καθημερινά ποικίλα περιβάλλοντα, αυτά τα οποία είναι υπό ραγδαία ανάπτυξη και αυτά που αντιμετωπίζουν χωρικές ανισότητες. Το τοπίο είναι το συγκεκριμένο χωρικό πλαίσιο στο οποίο οι προκλήσεις της αειφορίας γίνονται ορατές και αποτελούν μόνιμο αντικείμενο δημοκρατικού διαλόγου. Τα πανεπιστήμια αποτελούν μέρος αυτών των τοπίων, τα οποία και μοιράζονται με την κοινωνία των πολιτών και με άλλες ομάδες συμφερόντων. Η "προσέγγιση του τοπίου" είναι μια πρόσκληση για τη συνδημιουργία βιώσιμων μελλοντικών προοπτικών, σε τοπικό επίπεδο, και με όλους τους εμπλεκόμενους που ζουν και δρουν σε αυτά τα τοπία. Η συμμετοχή είναι πιο αναγκαία από ποτέ, αλλά σε όλους τους τομείς υπάρχει περιορισμένη ικανότητα για την ουσιώδη καλλιέργεια συμμετοχικών προσεγγίσεων. Οριζόντιες προτεραιότητες: Το περιβάλλον και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι συνυφασμένα με το έργο μας. Δεδομένου ότι έχουμε ως βάση την προσέγγιση του τοπίου, το φυσικό θεμέλιο του βιωμένου χώρου μας - το έδαφος, το νερό, η βιοποικιλότητα, το κλίμα και ο αέρας - είναι απαραίτητο στοιχείο της συστημικής μας σκέψης. Βρίσκεται στο τοπίο μας, στο βιωμένο χώρο, που οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα γίνουν απτές για κάθε άτομο. 

Η προώθηση της γνώσης του τοπίου μέσω της συμμετοχής και του συνσχεδιασμού θα βοηθήσει στην οικοδόμηση στρατηγικών προσαρμογής για την ανθεκτικότητα του κλίματος τόσο σε τοπική όσο και σε περιφερειακή κλίμακα.

Στόχος 1: To OLA επιθυμεί να συμβάλει στην προτεραιότητα "Κοινές αξίες, εμπλοκή των πολιτών και συμμετοχή" με την κατάρτιση πολλαπλασιαστών στον τομέα του δημοκρατικού μετασχηματισμού του τοπίου.

Στόχος 2: To OLA θα επιδιώξει να προωθήσει τη συμμετοχή, την τοπική περιβαλλοντική δράση και την καταπολέμηση της κλιματικής αβεβαιότητας, εξετάζοντας τα θέματα αυτά σε Living Labs, σε τοπικές περιοχές των χωρών εταίρων.

Στόχος 3: Το OLA θα προωθήσει τα διασυνδεδεμένα συστήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την ανάπτυξη της Ανοικτής Ακαδημίας Τοπίου ως ένα ανοικτά προσβάσιμο επιγραμμικό δίκτυο μάθησης που συνδέει τον κοινοτικό ακτιβισμό με την ακαδημαϊκή γνώση και τους τύπους πρακτικών δέσμευσης.

Περιοχή

Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Αμερική, Ουγγαρία

 

Έτος

2022-25

Πελάτης - Χρηματοδότηση

Το έργο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διεύθυνση-Συντονισμός Έργου

Ελένη Μουγιάκου

Ομάδα Έργου

Γιώργος Βελεγράκης

Δημήτρης Πούλιος

Γιούλη Αθουσάκη

Αναστασία Χριστάκη


 

bottom of page