top of page

Σχεδία@CITY: Από την απομόνωση στην κοινωνική ενσωμάτωση

Το έργο «Σχεδία@CITY: Από την απομόνωση στην κοινωνική ενσωμάτωση» είναι ένα καινοτόμο έργο για την κοινωνική ενεργοποίηση συμπολιτών μας, από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund με φορέα υλοποίησης την Διογένης ΜΚΟ και εταίρο τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων commonspace.

Οι δύο κοινωνικές οργανώσεις δημιουργούν έναν κόμβο εφαρμοσμένης κοινωνικής καινοτομίας, εκπαίδευσης και αλληλεγγύης και σχηματίζουν από κοινού μία εστία έμπρακτης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για συμπολίτες μας που έχουν βιώσει ή και εξακολουθούν να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μακροχρόνια ανεργία, την έλλειψη στέγης.

 

Άστεγοι/-ες, άνεργοι/-ες και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αποτελούν τη βασική ομάδα – στόχο ωφελούμενων του έργου. Για αυτούς και μαζί με αυτούς, υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου, μία σειρά εργαστηρίων επαναχρησιμοποίησης (upcycling) των αδιάθετων τευχών του περιοδικού δρόμου Σχεδία, αλλά και άλλες κοινωνικές δράσεις όπως εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού, εργαστήρια για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και τον Κοινωνικό Αντίκτυπο, διαδραστικές περιηγήσεις στην πόλη και ειδικές συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Πέρα από τις ευκαιρίες ενεργοποίησης, συμμετοχής και εκπαίδευσης, άνθρωποι που σήμερα δοκιμάζονται σκληρά, αναλαμβάνουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο, γίνονται «community leaders», αφού οι ίδιοι πλέον θα συμμετέχουν σε εργαστήρια ως εκπαιδευτές, που θα απευθύνονται σε μαθητές σχολείων, μέλη κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων, αλλά και γενικά στο ευρύ κοινό.

Βασικές δράσεις του έργου:

  • Εργαστήρια εκπαίδευσης και κατάρτισης επαναχρησιμοποίησης / upcycling

  • Εργαστήρια για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία

  • Συμμετοχικοί περίπατοι «Δες την πόλη αλλιώς»

  • Εργαστήρια Συμμετοχικού Σχεδιασμού σε σχολεία στο πλαίσιο της καμπάνιας καταπολέμησης της αστικής φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

  • Ανοιχτές συζητήσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σχεδία Home

 

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

 

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr

Το Σχεδία@CITY ταξιδεύει σε ΣΧΟΛΕΙΑ!

Μετά από 2 χρόνια επιτυχημένης υλοποίησης του έργου, το Σχεδία@CITY επιλέχθηκε από το ACF να επιχορηγηθεί για επιπλέον 8 μήνες δράσεων. Τα έτη 2023 και 24 το έργο Σχεδία@CITY θα επικεντρωθεί στις δράσεις σε σχολικές μονάδες και συγκεκριμένα σε μαθήτριες και μαθητές της προσχολικής εκπαίδευσης αλλά και Λυκείου.  

Τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι, των παραπάνω τάξεων, αποτελούν μία φρέσκια μαγιά αυριανών πολιτών, που με την τρυφερότητα και την δημιουργικότητα που χαρακτηρίζει τις ηλικίες τους, μπορούν να μάθουν μέσα από περιβαλλοντικής δράσεις για τα κοινωνικά προβλήματα ευάλωτων ομάδων και να επικοινωνήσουν το μήνυμα «Δες την πόλη αλλιώς!» μέσα από τη δική τους ματιά.

 

Στόχος είναι κάθε σχολική μονάδα να υλοποιήσει το σύνολο του προγράμματος προκειμένου να επωφεληθεί από κάθε δράση χωριστά.

 

Οι δράσεις αποτελούνται από τις παρακάτω υποενότητες:

 

  1. Εργαστήρια επαναχρησιμοποίησης χαρτιού (upcycling). 

  2. Συμμετοχικοί περίπατοι στην πόλη. 

  3. Εργαστήρια Συ-σχεδιασμού. 

  4. Τελική εκδήλωση. 

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ

Η «Διογένης ΜΚΟ» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που συστήθηκε το 2010 για την υποστήριξη, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, της προσπάθειας των αστέγων και των κοινωνικά αποκλεισμένων ανθρώπων να ενταχθούν ή να επανενταχθούν στον κοινωνικό ιστό. Η παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών που στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι βασικός σκοπός της «Διογένης ΜΚΟ».

Ένα από τα βασικά του κοινωνικά προγράμματα είναι η «σχεδία». Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου. Δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, αλλά αποκλειστικά στους δρόμους της πόλης από συνανθρώπους μας οι οποίοι προέρχονται από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν με αξιοπρέπεια ένα μικρό έστω έσοδο για να καλύψουν κάποιες από τις πιο βασικές τους ανάγκες. Επιπλέον, μέσα από ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων (όπως η ποδοσφαιρική ομάδα αστέγων, οι κοινωνικές περιηγήσεις «Αόρατες Διαδρομές», το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «σχεδία αρτ» κ.λπ.), φροντίζει για την ενεργοποίηση, ενδυνάμωση, εκπαίδευση, επανένταξη και, εντέλει, τη δημιουργία προοπτικών απασχόλησης, σε συνανθρώπους μας που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό σε ακραίες μορφές. 

Περισσότερα: www.shedia.gr

Περιοχή

Αθήνα, Θεσσαλονίκη

Έτος

2021-2024

Χρηματοδότηση

Active citizens fund (EEA Grants)

Φορέας υλοποίησης

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ

Εταίρος

commonspace

Ομάδα έργου commonspace

Ελένη Μουγιάκου

Θάνος Ανδρίτσος

Γιούλη Αθουσάκη

Μελίνα Βλάχου

 

bottom of page