top of page

ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛ : GENTRIFICATION-Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ!


Η Αθήνα του Airbnb και του Gentrification (ή αλλιώς η αγγλική απόδοση του όρου εξευγενισμός) πλέον αντανακλά την ιστορία που περιγράφει στο τελευταίο της ντοκιμαντέρ Gut Renovation η πρωτοπόρος του avant-garde σινεμά, Su Friedrich. Είναι ένα κοικωνικο-οικονομικό φαινόμενο και χαρακτηρίζεται από την αγορά και ανακαίνιση κατοικιών ή καταστημάτων σε υποβαθμισμένες αστικές γειτονιές, η οποία με τη πάροδο του χρόνου οδηγεί στην αναβάθμιση της συνοικίας και στην αύξηση της αξίας των ακινήτων και των ενοικίων. Οι κοινωνικές διαδικασίες αναδιάρθρωσης υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης εκτοπίζουν τους οικονομικά αδύναμους και τους αποβάλλουν στα κατώτερα στρώματα του οικιστικού συγκροτήματος, όπου ήδη βρίσκονται συγκεντρωμένοι εκείνοι που η διαδικασία ανάπτυξης αφήνει στο περιθώριό της. Με την ενσωμάτωση της “προβληματικής” περιοχής στην παραγωγική ζώνη της πόλης ενισχύεται η διχοτομία της πόλης σε “καλές” αστικές ζώνες κατοικίας/εργασίας και “κακές”.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολουθεί panel για τα υπέρ και τα κατά του εξευγενισμού και της αναβάθμισης των περιοχών της πόλης μας με εκπρόσωπους απο το FairBnB, δημοσιογράφους, πτυχιούχους απο το ΕΜΠ αλλά και κατοίκους της πόλης μας από το Generation 2.0 for Rights, Equality & Diversity.

Ομιλητές Πάνελ:

Sebene Eshete

Πτυχιούχος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, με μεταπτυχιακό σε Περιβάλλον και Ανάπτυξη στο ΕΜΠ. Με το G2RED μάχεται για ίσα δικαιώματα, ασχέτως φυλής ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

Δημήτρης Πέττας

Πολεοδόμος και μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο οποίο θα ξεκινήσει άμεσα ένα post doc σχετικά με platform economy και Airbnb.

Θάνος Ανδρίτσος

Αρχιτέκτονας, Πολεοδόμος και Υποψήφιος Διδάκτορας στην Οικονομική Γεωγραφία και Περιφερειακή Ανάπτυξη, μέλος της ομάδας Fair Bnb στην Ελλάδα και του συνεταιρισμού εργαζομένων Commonspace.

Συντονιστής:

Κώστας Ζαφειρόπουλος («Εφημερίδα των Συντακτών»).

Η Tαινία:

GUT RENOVATION

Η χαρτογράφηση και καταστροφή του Γουίλιαµσµπεργκ στο Μπρούκλιν. Έχοντας ζήσει στην περιοχή επί είκοσι χρόνια, η κινηµατογραφίστρια ήταν μία από τους πολλούς κατοίκους που αναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν, αφότου η πόλη ενέκρινε ένα σχέδιο αναδιάταξης που επέτρεψε σε αριβίστες του µεσιτικού κλάδου να αγοράσουν πολυτελή οικήματα, τα οποία κάποτε άνηκαν σε αναπτυσσόμενες βιομηχανίες, οικογένειες της εργατικής τάξης και καλλιτέχνες. Μια πολυετής καταγραφή, το Gut Renovation είναι µια διεξοδική απεικόνιση της ισοπέδωσης και ανοικοδόμησης µιας γειτονιάς. Συμμετοχή στο Berlin International Film Festival 2013.


bottom of page