top of page

Έγκριση προτάσεων για τα "Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου"


H commonspace με χαρά ανακοινώνει την έγκριση τριών προτάσεων για τους δήμους Κορινθίων, Καρδίτσας και Καλλιθέας για τη δημιουργία Ανοιχτών Κέντρων Εμπορίου - Open Mall, στις οποίες συμμετείχε σε συνεργασία με την εταιρεία «Lever - Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ».

Στο πρόγραμμα για τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου, όπου διαμορφώθηκαν προτάσεις για παρεμβάσεις στις όψεις εμπορικών καταστημάτων αλλά και παρεμβάσεις αστικού σχεδιασμού στο δημόσιο χώρο των κεντρικών εμπορικών αξόνων των πόλεων, βαρύτητα δόθηκε ώστε τα θετικά αποτελέσματα να αφορούν όχι μονάχα την αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου. Η μελετητική ομάδα στόχευσε και στην λειτουργική αναβάθμιση με βάση τις ανάγκες των χρηστών, με σκοπό την ενίσχυση των δημόσιων χώρων που θα μπορέσουν να ενδυναμώσουν με τη σειρά τους και την εμπορική κίνηση της τοπικής αγοράς.

 

Σε ότι αφορά στο σχεδιασμό, οι προτάσεις κινήθηκαν σε ένα μη παρεμβατικό κλίμα, με σχεδιαστικές προτάσεις, οι οποίες προσαρμόζονται στις αισθητικές επιλογές και στην υπάρχουσα ταυτότητα των καταστημάτων και τον χαρακτήρα της κάθε περιοχής. Αφορούν τόσο στην αναβάθμιση των υποδομών των καταστημάτων με ενδεικτικές παρεμβάσεις την προσθήκη αισθητικών στοιχείων, την αναβάθμιση φωτισμού, στεγάστρων και πινακίδων, χρωματισμούς, προσθήκη πράσινων φυτεύσεων όσο και στην ανάδειξη του δημόσιου χώρου που τα περιβάλλει με αναβάθμιση των τεχνικών υποδομών του όπως φωτισμού, πεζοδρομίων και σημάνσεων, αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού με την προσθήκη καθιστικών πάγκων με ενδιαφέρουσα αισθητική και λειτουργικότητα, παιχνιδιών για τα παιδιά, κάδων ανακύκλωσης, συστημάτων έξυπνης πόλης, που θα μπορέσουν να συνθέσουν τον χαρακτήρα των εμπορικών κέντρων των Δήμων. Για εμάς, ο κάθε τόπος διατηρεί τη φυσιογνωμία του καθώς και τη δυνατότητα του να καλύπτει πρακτικές ανάγκες των χρηστών του, οπότε και το σύνολο των προτάσεων κινήθηκε γύρω από την επιθυμία διατήρησης και ανάδειξης αυτής της ταυτότητας του δημόσιου χώρου και της τοπικής αγοράς, με σκοπό την ενδυνάμωση τους.

bottom of page