top of page

Toxic Bios – A Guerilla Narrative Project

Το Toxic Bios συντομογραφία για το Toxic Autobiographies , είναι ένα έργο που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών (Environmental Humanities Laboratory) του πανεπιστημίου ΚΤΗ στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Οι τοξικές αυτοβιογραφίες είναι μια πρωτότυπη μορφή «αντι-ιστορίας» που αμφισβητεί τις γενικές αφηγήσεις σχετικά με την πρόοδο, το κοινό καλό και την επιστήμη. Αξιοποιήθηκαν και αξιοποιούνται κυρίως από περιθωριοποιημένες κοινωνικές ομάδες για να καταγγείλουν την περιβαλλοντική αδικία στην οποία αισθάνονται παγιδευμένες. Αντιπροσωπεύουν, συνεπώς, ένα μοναδικό μείγμα αφήγησης και ιστορίας για την επιστήμη, την πολιτική και την προσωπική και συλλογική μνήμη.

 

Το έργο στοχεύει στη συμπαραγωγή ιστοριών/αφηγήσεων με τα άτομα και τις κοινότητες που επηρεάζονται άμεσα από διαδικασίες περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί περίπου 70 ιστορίες από διάφορες χώρες και μέρη του κόσμου.

Στην Ελλάδα κόμβος για το έργο είναι η commonspace. Μέχρι σήμερα έχουμε εργαστεί και έχουμε δημοσιοποιήσει 4 τοξικές αυτοβιογραφίες συνομιλώντας απευθείας με τα άτομα σε περιοχές που βιώνουν σημαντικά περιβαλλοντικά και τοξικά προβλήματα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας:

  • Στις Σκουριές της ΒΑ Χαλκιδικής και το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού (2 ιστορίες),

  • Στον Ασωπό Ποταμό στη Βοιωτία και το κίνημα ενάντια στην ρύπανση του ποταμού εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας (1 ιστορία) και

  • Στην Δυτική Αττική και τις κινήσεις πολιτών ενάντια στην ιστορική και διαχρονική περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική υποβάθμιση της ευρύτερης περιοχής που ξεκινάει από τη Μάνδρα και την Ελευσίνα και φθάνει μέχρι το Χαϊδάρι και το Αιγάλεω.

Στόχος της commonspace είναι να εμπλουτίζει συνεχώς το αρχείο του έργου με νέες τοξικές βιογραφίες από όλη την Ελλάδα.

 

Δείτε τις ιστορίες: http://www.toxicbios.eu  

Περιοχή

Σκουριές – Δήμος Αριστοτέλη, ΒΑ Χαλκιδική

Ασωπός ποταμός, Βοιωτία

Δυτική Αττική

Έτος

2017


Πελάτης - Χρηματοδότηση

KTH Royal Institute of Technology, Σουηδία

Ομάδα Έργου

Βελεγράκης Γιώργος

Ανδρίτσος Θάνος

bottom of page